Kuvakaappaus Hissitieltä 8.12. |
(Omakustanne)kirjailijan rooli on
sangen monimuotoinen, monimuo-toisempi kuin osasin ajatellakaan. Samalla kun hän
kirjoittaa, hän on markkinoija, myyjä, pakkaaja, lähetti, laskuttaja,
kirjanpitäjä ja se, joka saa vatsanväänteitä katsellessaan puolityhjää
kirjalaatikkoa työpöydän alla.
Kyllä kirjoittaminen on paljon
mukavampaa. Saa seikkailla tuiki tuntemattomien ihmisten keskellä ja tehdä
tyypeistä mieleisiään. Hyviä tai pahoja tai siltä väliltä, miten milloinkin
sattuu huvittamaan. Luoda maisemaa, tilaa, tilannetta, rakentaa interiööriä.
Lopuksi voi huvitella
kuvittelemalla kaikenlaista outoa ja sekoittaa soppaa heittämällä sekaan pari
todellista tapahtumaan kansakunnan historiasta.
Taustojen tutkiminen on myös varsin
mielenkiintoista. Vanhojen lehtiarkistojen (netti)penkominen, Ylen Elävä
arkisto, Wikipedian valokuvat. Hakusanalla ”Vuosaari 1970” eteen lävähtää
tekstiä ja valokuvia. Joillakin hakusanoilla avautuu melkoinen määrä
opinnäytetöitä, lehtiartikkeleja, mietintöjä niin että melkein huimaa. Todellinen
elämä on varsinainen aarreaitta josta ammentaa kehyksiä tarinoille. Tai ydintä!
Mutta että pitäisi myydä? Kas siinäpä
pulma.
Lehtimainonta on kallista, eikä
tuntematon kirjoittaja juurikaan saa kirjastaan ”puffia” maanlaajuisesti
leviäviin sanomalehtiin, ellei joku (merkittävä) ihminen kirjaa ja kirjoittajaa
suosittele. Joulukin tuppaa päälle ja aikakausilehtien artikkelit keskittyvät pääasiassa
joulun lavasteisiin ja joululahjaneuleisiin. Ne tutkivat jouluisen graavilohen
uusia ilmenemismuotoja ja rosollin syvempää olemusta. Tai perehtyvät taatelikakun
ajanmukaisuuteen ja ylimääräisten piparkakkujen uusiokäyttöön jouluisen juustokakun
pohjana.
Kirjoittaminen läks tauolle ja niin lehahdin
minäkin taas leipomaan. Kokeilin gluteenittomilla piparkakuilla. Kakusta tuli
aivan liian hyvää, eritoten kun lirautin reilun tipan brandya piparimurskan ja
laktoosittoman voivaahdon sekaan. Luit oikein: voivaahdon. Ei sulatetun voin. Kun
vielä leikkelin pehmeitä taateleita juustomassan sekaan, meinasi käydä kuin
eräälle itämaiselle herralle, joka uudenlaista munakoisovuokaa syödessään
vallan pyörtyi, ja ruoka sai myöhemmin nimensä tapahtuneen mukaan.
Olisiko kehittelemäni juustokakun
nimi täst edes ”Omakustannekirjailija pyörtyi”?
Sukkaakin pukkaa pukinkonttiin. On hauska
kerätä kutomavuoden langanloput ja tehdä niistä hassuja sukanvarsia ennalta
suunnittelematta. Laitoin nimittäin kaikki jämäkerät ruskeaan paperipussiin ja
kun edellinen lanka loppuu, työnnän käden pussiin ja nostan katsomatta seuraavan
värin tai värisekoituksen. Tuli mitä tuli.
Palkinen tammikuussa 2015 |
Palkinen odottaa. Lippu on ostettu.
Oiva on huokaillut harmaalla matolla
jo kohta kuukauden. Erotan sen juuri ja juuri. Penakin käväisi, mutta kuulin
sen sanovat Oivalle, ettei ennätä pitkään olla, Ristoa kun täytyy vielä vahtia.
On kuulemma alamaissa ja toivoo pääsevänsä edes varaporoksi pukin raitoon. Oiva
kuulu vastaavan, että Ristosta on kasvanut uljas nuorukainen. Kyllä se ainakin
varaporoksi päätyy.
Ans kattoo!
Adventtiaikaa ja kynttilöitä,
toivottaa Anna Y.
Niinhän se on. Mukavaa adventtiajan jatkoa sinullekin!
VastaaPoistaKiitos Helena.
PoistaMielenkiintoinen ruokalaji:) Mukavaa jouluaikaa Sinulle Anna ystäväni, oletko pohjoisessa koko juhla-ajan:)
VastaaPoistaTulen pohjoiseen keskiviikkona ja palaan etelään joskus vuoden vaihtuessa. Mukavaa joulunaikaa myös sinulle.
PoistaSinä menet pohjoiseen ja me mennään etelä-Suomeen, paitsi Joulu vietetään kodissamme Keski-Suomessa. Oikein mukavaa joulunaikaa ja rentoa meininkiä sinne pohojosseen. Sielläkin voi huomenna illalla kuunnella netistä Järviradiota, olen mukana laulaa luikasemassa Eurotähtikisassa.
VastaaPoista