Aamun parhaat naurut sain Ylen
uutisesta, jonka mukaan Ruotsissa on poissaolevana vangittu kaksi setämiestä (?). He ovat salakuljettaneet kiinalaisia valkosipuleita Norjan kautta Ruotsiin
ja sieltä edelleen muualle EU:n alueelle. Ymmärrän toki sen, että tullimaksut,
verot sunmuut ovat jääneet saamatta ja se on paha se. Mutta sekin nauratti,
että Ruotsin poliisi tulee tekemään etsintäkuulutuksen Interpolin kautta näistä
veijareista.
Sana salakuljettajat muistuttaa minua siitä, miten kotiseudullani jotkut soutivat iltapimeässä joen poikki kahvinhakuun Ruotsin puolelle. Mutta heitäkin kutsuttiin vain jobbareiksi. Olenkohan jotenkin vinksallaan?
No joka tapauksessa uutisesta suuresti
riemastuneena päätin keittää kanakeiton, jossa melkoista osaa näyttelisi
valkosipuli. Piipahdin (lue viivyin reilusti
tunnin) kolmen hehtaarin lähikaupassa ja lastasin kärryihin lihatiskin valikoimasta
kanan rintafileitä au naturel. Pohdin hetken josko pakastekasviksia, mutta
päädyin punnitsemaan (Wotkinin kananrintoja aidosti kunnioittaen) porkkanoita,
palsternakkaa, purjoa, punasipulia ja hyllyn päädystä vahingossa löytyneet
kaskinauriit. Ja tietenkin kiinalaisia valkosipuleita. Niitä salakuljetettuja.
Kotona kuorin ja pilkoin kasvikset
ja lorautin roimasti basilicalla maustettua rypsiöljyä puolalaiseen punaiseen
emalikattilaan. Annoin kasvisten riekkua siinä hetken keskenään ja samaan
aikaan asettelin 72 vuotta vanhalle valurautapannulle kananrinnoista
leikkaamani suikaleet.
Kymmenen minuuttia erillään oloa tuntui riittävän molemmille
osapuolille, sillä kanapalat löysivät yllättäen itsensä kasvisten kainalossa punaisesta kattilasta. Kun ne olivat yhdessä aikansa hautuneet ja
sopeutuneet pikkuhiljaa toisiinsa, ripottelin kattilaan kurkumaa, kuivattua rakuunaa, limetinlehtimurskaa ja mustapippureita. Suloiseksi sovuksi, tai ainakin sovun hieromiseksi, kaadoin lopuksi koko komeuden päälle kaksi desiä paksua
kookoskermaa ja jätin ainekset toviksi miettimään kannattaako kinastella vai
elää sopuisasti.
Mutta missä on dzeizei, eikun siis
valkosipuli? No viisi tosi isoa kynttä päädyin pusertamaan keittoon viittä vaille
syömisen! En keittänyt. Sillä näin se on parasta tähän soppaan, mutta harvakseltaan.
Onneksi tänään ei ole tulossa ketään, vaikka sopasta toki olisi useammallekin.
- Viiniä? Keskellä päivää? Kuulen
sieluni korvilla närkästyneitä kannanottoja. Kyllä vaan, aina silloin
kun se sopii ruokaan jota erityisesti haluan. Ja kyllä. Keskellä päivääkin
joskus! Miksi ei?
Ilo löytyy pienistä asioista!
Suunnittelen tässä vaniljalla maustetun kahvimukillisen kanssa, että alan taas
olla iloinen.
Olenko muuten muistanut mainita, että pikkukotikaupunkini Atomissa oleva A-kauppa saa taas kerran parhaat arvosanat palvelusta ja valikoimasta? Ikinä!
Olenko muuten muistanut mainita, että pikkukotikaupunkini Atomissa oleva A-kauppa saa taas kerran parhaat arvosanat palvelusta ja valikoimasta? Ikinä!
Teksti ja kuva AnnaY
Vesi kielellä katselen kuvaa...
VastaaPoistaKiitti Petriina. Yllätyin itsekin, kuinka hyvää siitä tuli. Siirryn täst kohta sohvalle ajattelemaan syvällisiä. Esm sitä, että kuinka hyvä on elää, että ei tarvitse inhota kaverin tupakanpolttoa tai varoa itse käyttämästä valkosipulia.
PoistaHalit toki olisivat aina tarpeeseen.
Hyvältä vaikuttaa Anna ja tämä taustasi on huurteisen kaunis! Tuohon alkupostaukseen sanoisin, että ehkä pahempiakin rikoksia tässä ja jossakin muuallakin maailmassa suoritetaan, valkosipulit kuulostavat kyllä aika hauskalta:) Ja miksikäs ei, hieno nainen nauti viiniä hyvän ruuan kanssa vaikka aamupäivällä, tosin joskus silloin kun me olimme nuoria, korostettiin ettei koskaan ennen klo 12 milloinkaan ja naisen nyt ei sopinut ottaa ennen iltakuutta edes maitoa.
VastaaPoistaKiitos mustissisko. Minut kirvoitti sekä kiukkuun että iloon tuo uutinen. Kiukkuun siitä, että raha on tärkeämpi kuin ihmiset, saahan nakkivaras usein kovemman tuomion kuin esm. pahoinpitelijä. Nauruksihan se lopulta meni, ihan sopuisasti.
PoistaSoppa on vallannut tuoksullaan jo koko residenssin. Saatoin pikkasen liiotella siinä valkosipulissa?
Viini sopii mun mielestäni välillä mihin vuorokauden aikaan vaan. Olenpa joskus nauttinut ihan vain huvikseni pikkupullon kuoharia sunnuntaiaamiaisella. Yksinkin!
Kun kärpäsestä tehdään härkänen silloin on vaara syntyä pahakin soppa. Sinun sopastasi tuli varmaan hyvää ja "sopuisaakin". Sait minut iloiseksi vienosta hymystä naurunpyrskähdyksiin jutullasi.
VastaaPoistaHyvä kauppa teillä sitten on.
Tulin omasta hautajaistunnelmastani puolellesi etkä ikinä ennenkään ole pettänyt.
Kiitos Ripsis. Toivon, että kirjoitukseni antavat ihmisille aihetta nauraa, vaikka aina ei jaksaisikaan.
PoistaOlen jostakin kuullut tai lukenut, että aivot eivät välttämättä ymmärrä nauraako ihminen oikeasti vai vetääkö vain tarkoituksella suupielet nauruasentoon.
Kumpikin aiheuttaa sellaisen reaktion, että aivot antavat käskyn vai oliko se niin, että alkavat itse tuottaa mielihyvähormoonia.
Niin tai näin, kannattaa vetää naamaa naurunrypyille, vaikka ei aina niin naurattaisikaan.
Näkisittepä ilmeeni... hih..
Hihii, vieläkö haiset, korjaan, tuoksut? :)))
VastaaPoistaNauru tekee tosi mannaa vatsalihaksille, oikea kunnon äänekäs hohotus. Liian harvoin on mahdollisuus sellaiseen, ikävä kyllä.
Kyllä vaan ja koko huusholli. Onneksi tänäänkään en tapaa ketään. On kirjoituspäivä. Ajattelin lähteä kohta lenkille ja katsoa, josko ihmiset väistävät toiselle puolen katua..
PoistaNo kylläpäs sopan keitit :D
VastaaPoistaEikös vaan! ;-)
Poista