Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Pohjoinen oli puhunut minulle jo pitkään.Se oli sanonut minulle, että tule pois sieltä etelästä. Tule pois lokkien kirkunasta, kirkonmäellä huutavista naakoista, asvaltin hajusta, reunakivien hakkaajista, mopojen yöllisestä metelistä, naapureista jotka tupakoivat parvekkeella. Illasta aamuun yksinäisyyttään räkyttävistä villakoirista, joita yhä edelleen pidetään "ihmisen parhaina ystävinä."

Tule pois.

Se oli sanonut minulle, että tule pois sieltä. Tule pois sellaisten ihmisten keskeltä, jotka ottavat enemmän kuin koskaan edes haluavat antaa. Ihmisistä, jotka nyppivät palasia sinusta kuin nälkäiset näädät kuolemaisillaan olevista peuroista. Ihmisistä, jotka eivät ymmärrä yhtään mitään yksinkertaisesta ihmistenvälisestä vastavuoroisuudesta.

Tule pois!

Se oli sanonut sen jo monta kertaa. Ja mie menin. Aamulla tunturin rinne kutsui jo kuuden aikaan ja se haastoi nousemaan vaikeimmasta paikasta. Pani minut kiipeämään Koillisrinteen pahinta kolukkoa, vaikka toisaalla odotti 770 puusta tehtyä painekyllästettyä porrasta. Ja kaiteet.
Ja gondolihissi, joka keikkui kutsuvasti
ruohikkoista rinnettä vasten.

Kiipesin.
Kelkkakourun yläpäässä seisoi mies sinisessä haalarissa. Hän katsoi kiipeämistäni. Kun olin jo siinä rinnalla, mies sanoi, että sopiiko kysyä, minkä verran sitä rouvalla on ikää. Minä siihen, että 65, just eilen juhlin.
- Ja vaikeimmasta paikasta piti sitten nousta? Mies naurahti ja sytytti sikarin. Savu tuoksui yllättävän hyvältä ja teki pilven miehen kasvojen eteen. Minä olin ylpeä itsestäni. Kello oli puoli kahdeksan.

Kuukkeli vihelsi illansuussa lähipuussa,
kun savustin kuistilla kalapalaa.
- Ota osasi sanoin ja heitin sille palan leipää.
Se jäi lähimäntyyn ja vihelsi uudelleen. Luin sen ajatukset.
 - Antais nyt tuota kalaa kans.
Laitoin lautasen kuistin kaiteelle.
- Ota! sanoin ja kuukkeli kumarsi kalapalaselle.

Mitä se ihminen enempiä tarvitsee.
Tunturin.
Kuukkelin.
Leipää ja palan kalaa.
Ja sen, että joku viheltää siinä lähellä.

Mutta siitä minä ehdottomasti jo kieltäydyn, että antaisin elämästäni pois koko ajan enemmän kuin saan. Se ei ole enää edes kohtuullista! 

Teksti ja kuvat: AnnaY
Kirkkaalla säällä laelle näkyvät Pallastunturit ja Ylläs.

14 kommenttia:

 1. Tämä ei kommenteja kaipaa. Tässä oli Kaikki.

  VastaaPoista
 2. milloinkahan, milloinkahan minä...! (mietin hetken, kysymys- vai huutomerkki...!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi siskotaivis, tilaa on! Sinulle erityisesti ja Ihanuudelle. Entäs jos kesällä mopoilisitte sinne?

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos kuukkelin ja omasta puolestani. Pohjoinen kiittelee varmaankin sitten itse.

   Poista
 4. Kauniit ovat maisemat, kaunis kuvaus kuukkelista. Saa nähdä kuinka käy ensikertalaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kylmempää on luvassa, jopa pikkupakkasta. Tai ainakin lunta ja räntää, mutta niinkuin me on jo päätetty, säätila on pukeutumiskysymys ja jos sattuu tosi kurja keli, Parin km:n päässä oleva Hullu Poron kylpyläosasto saa meistä asiakkaita.

   Poista
 5. Leppoisilta kuulostavat tunnelmasi.Vaan silti....jostain pohjalta aistin jotain muutakin.Lämmintä ja hyväätekevää syksyä toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myrskysisko, oikein aistit. Ensi viikolla keskityn akkujen lataamiseen ja päätösten tekemiseen. Monessakin asiassa. Onneksi yksi viisaista ystävistäni lähtee mukaan, hänen kanssaan maailma paranee monta pykälää.

   Poista
 6. Eikun Lappiin susia nai.. narraamaan, hieno paikka. olen haaveillut muuttavani joskus sinne, mutta sitten tuli järki päähän:) Kaunista syksyä Sinulle Anna ystäväni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susiapa hyvinkin ;-) .. täytyy vissiin alkaa hamuamaan vakisutta... No tiä vielä..?

   Mutta matka muuttui entisten kaltaiseksi, kun mukaan lupautunut ystävätär joutuikin perumaan lähtönsä ja mie painallan edelleen yksin pitkin tunturia.

   Kiitos toivotuksesta, samoin Sinulle.

   Poista
 7. Hei Anna ...piitkästä aikaa.
  Vai Lappiin sie halajat.. Kauniisti kirjoitit..vaikken osaakaan lapin kaihoon samaistua, kun en ole Iso-Syötettä korkiammalla ollut koskaan.
  Hyvää loppusyksyä täältä ruskan keskeltä...vielä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava "nähdä" sinuakin! Lappiin mie halajan ja olenkin taas täällä. Palaan etelän laulumaille tulevana lauantaina.

   Poista