Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

torstai 7. huhtikuuta 2011

223-sana on Myrskynsilmässä

Etsin komerosta suurta valkoista lempikylpypyyhettäni. En löytänyt. Muistin lopulta sen jääneen pyöräkellariin joulun aikaan. Pienten peitoksi. Kipaisin alakertaan sitä hakemaan ja jo käytävään kuului Pyöräkellarista sellainen mekastus, että seinät raikuivat. A-rapun komea Poliisi seisoi ihmeissään kellarin ovella avain kädessä.
- Tasa-arvoa, demokratiaa, kaikkien kukkien kukkimista.. sieltä kaikui sen verran kuin nyt siltä huutamiselta sanoja ylipäätään erotti.
- Demokratiaa, kaikkien oikeutta päättää, siellä vaadittiin suureen ääneen. Oikeutta sanoa mitä haluaa, kenelle haluaa ja niin kuin haluaa.. hienotunteisuutta unohtamatta.

Voi herrajjestas sentään. Istahdin voimattomana rappusille. Komea Poliisi istahti viereeni. Mietin mitä tarkoittaa demokratia.
- Demokratia tarkoittaa yhteisesti sovittuja sääntöjä ja päätöksiä, jotka ovat voimassa ja joita kaikki sitoutuvat noudattamaan? Kansanvaltaa, jossa kansa päättää ja jossa enemmistön kanta voittaa? Vai tarkoittaako se sitä, että muutama yksilö saa mellastaa mielin määrin piittaamatta enemmistön toiveesta mukavaan ja rauhalliseen elämään, pohdiskelin puoliääneen.

Vierustoveri kuunteli. Hän katsahti minuun oudosti ja avasi pyöräkellarin oven. Meteli jatkui ja loukkauksia sinkoili ilmassa demokratian ja tasa-arvon nimissä. Nimiteltiin, syyteltiin, ivattiin, vaadittiin huomiota ja oikeutta saada keljuilla toisille mielin määrin!!
- Mikä ihmeen mekkala täällä on meneillään, kysyin. Yritin saada ääntäni kuuluville. Ei tehonnut. Tuuli tuijotti etuvalo ymmyrkäisenä lattiatelineestä kuuluvia vaatimuksia.
 - Demokratia on .. se yritti.. demokratia.. se korotti ääntään.. DEMOKRATIA!!! karjaisi lopulta A-rapun komea Poliisi komentoäänellään!

Nurkassa kierrätyspyörät liehuttivat valkoista pyyhettä ilmassa ja halusivat puheenvuoroa. Shimano näytti pureskelevan sanaa hienotunteisuus, japanilaisen tyynenä se aivan selvästi mietti mitä hienotunteisuus suomalaisille oikein tarkoittaa, kun sen nimissä ilman tutkintoja määritellään jopa toisten mielen terveyttä?!
 - Outoa käytöstä, se ajatteli hiljaa mielessään, hyvin outoa.                                     

Huone hiljeni, istahdin kynnykselle. Mietin hartaasti mitä sanoisin.
- Pyörät ovat, aloitin, pyörät ovat erilaisia niin kuin ihmisetkin. Aina ne eivät ihan ymmärrä joidenkin sanojen perimmäistä merkitystä. Vaativat vaikkapa demokratian nimissä, että juuri niiden omat tavat pitäisi ottaa yleisiksi tavoiksi, vaikka telineessä olisi sata pyörää, joista vain viisi vaatii muutoksia. Demokratia tarkoittaa kuitenkin kansanvaltaa, jossa enemmistön mielipide ratkaisee yhteiset säännöt. Oligarkia on harvainvaltaa ja diktatuuri yksinvaltaa.

- Demokratia on sitä, että jos meistä enemmistö haluaa viettää yhdessä mukavaa ja rauhallista iltaa, kerätä hyvän mielen mietteitä ja keskustella vaikkapa säästä, niin se on oikein. Hienotunteisuus taas tarkoittaa sitä, että jätetään toisen persoonallisuus ja yksityisyys rauhaan, eikä tökitä ja sörkitä mielen mukaan. Kohteliaisuus ja hyvä käytös eivät ole teeskentelyä tai teennäisyyttä. On harmi, jos kaikki eivät sellaista ymmärrä, huokasivat Kierrätyspyörät yhteen ääneen. Me ainakin halutaan kasvattaa lapsistamme toisten mielipiteitä kunnioittavia kanssakulkijoita, joille on tärkeätä se, että ei räyhätä ja rähjätä, vaan eletään rauhassa.

- Oligarkia ja demokratia eivät aina mahdu edes samaan lauseeseen. Jos on yhdessä koottu yhteisö, jonka toimintatavat on mukaan tullessa hyväksytty, ei toisten tarvitse muuttua muutaman toisinajattelijan vaatimusten mukaan. Varsinkaan sellaisten, jotka demokratian nimissä vaativat itselleen oikeutta mellastaa toisten niskassa mielin määrin ilman minkäänlaista hienotunteisuutta. He voivat huoleti etsiä oman aution saarensa ja kokoontua sinne ilkeilemään ja mollaamaan toisiaan, saneli alakerran mamman Punainen Jupiter jämäkästi hyväksi lopuksi.

Rauha palasi kellariin. Hieman noloinakin pyörät katselivat toisiaan. Kissansilmät hieman himmeinä ne yrittivät olla kuin eivät olisikaan. Juttelivat niitä näitä, hyvin varovasti. Hetken kuluttua alkoi kuulua naurunkiherrystä seinältä. Tuuli siellä jo hihitti yhdessä Shimanon kanssa.
- Taitaisi pian tulla uudelleen autioksi se saari. Eivät taitaisi kovinkaan kauaa viihtyä keskenään toisilleen ilkeilemässä nämä Oligarkit. Sellaiset kun tuntuvat tarvitsevan suuren yleisön ympärilleen, paljon kuulijoita ah niin fiksuina pitämille ajatuksilleen!!

- Vai että ilmastointikanavan ääniä? Mitä helskuttia täällä oikein on tekeillä?

- Uups…!

AnnaY

5 kommenttia:

 1. Kuinkahan muistuikin mieleeni eilis iltainen maikkarin vaalikeskustelu...

  VastaaPoista
 2. tai jostain lähempääkin...?
  hih, anna, sinä olet mainio kirjoittaja.

  VastaaPoista
 3. Myrskynsilmässä syntyy lopulta kaaos, hallitsematonkin, jos ei sitä ennen jossain vaiheessa ilmoille saada heläytettyä sitä "ahaa"-elämystä, jolla taas saadaan kaikki auvoisesti sopusoinnussa raiteilleen ja myrsky laantuu rauhan myötä.
  Tämän todistaa varmaan pyöräkellari. :)

  VastaaPoista
 4. Sinulla Anna ON ISO VALKOINEN pyyheliina, ei siis punaista vaatetta (kuten härkätaisteluissa):D

  Kerro terkut sille komialle polliisillekki:)

  VastaaPoista
 5. Elämä on.. joskus ihmeellistä ja satuja on kiva kirjoitella. Niillähän ei loppujen lopuksi ole mitään yhteyttä tosielämään. Kunhan vain heiluttelen VALKOISTA mieluummin kuin punaista .. hih..

  Kiitos kommenteista. Voi voi Plättyseni, olisikin Komia Polliisi ulottuvilla, kyllä minä.. hmm..

  VastaaPoista