Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

306-sana on Sanat sanotaan-valat vannotaan-missä ruusut

Kirjoitin pari vuotta sitten blogiini postauksen omanlaisestaan ”Auervaarasta”. Sellaisesta lievemmästä ilmiöstä, joka ilmestyi ystävättäreni Maijan reviirille. Mies piti itseään varsin erinomaisena lahjana naisille, eikä alkuunkaan ymmärtänyt miksi hänet hyljättiin. Veitikka ei ihan perinteiseen Auervaarojen kastiin sentään sijoittunut, vaikka useampaa naista kerrallaan pyörittikin. Hän ei ollut naisilta vailla rahaa, mutta mieluusti antoi naisen maksaa kaiken mahdollisen yhteisillä reissuilla. Samoin hän toimi kun tuli vierailulle Maijan kotiin – ei ruusun ruusua tuonut koskaan tullessaan.

Yle/Elävä arkisto
Suomen ehkä tunnetuin naisia petkuttanut veijari aloitti naisten huijaamisen 1930-luvulla. Mies oli alun perin tavanomainen Jansson, mutta hän halusi nimeensä hiukan loistokkuutta. Miehestä tuli Ruben Oskar Auervaara. Ruben oli taitava luomaan ruusuisia unelmia ja hän sai naiset luottamaan itseensä. 

Hän etsi sen ajan tapaan lehti-ilmoituksilla varakkaita, yksinäisiä ja hieman eristyneitäkin naisia ja hurmaavan persoonansa avulla sai heidät helposti pauloihinsa. Mies jätti jälkeensä rahattomaksi kynittyjä naisia ja särkyneitä sydämiä ja hänen sukunimensä jäi historiaan.  Luonnehdintaa auervaara alettiin käyttää huijarista jonka petos kohdistui nimenomaan naisiin.

Tyypillistä Ruben Oskarille oli, että hän esiintyi milloin minkinlaisena johtajana. Hän kertoi olevansa hyvin koulutettu ja työskentelevänsä varsin korkeissa tehtävissä. Hänen yksi ”lempiammattinsa” oli kartanossa yksin asuva lentäjä ja hän esiintyi kuvissa ammattikunnan virkapuvussa. Ei ihme että jopa akateemisesti koulutetut naiset hurmaantuivat tähän ilmojen sankariin. Ruben rukkaa ei kuitenkaan kaikissa piireissä lopulta ymmärretty. Hänet tuomittiin vankeuteen 20 naisen huijaamisesta ja hän oli vankilassa yhteensä 26 vuotta. Viimeisen kerran kiinni jäätyään hän löytyi kuolleena sellistään. Hänen kuolemastaan on esitetty erilaisia spekulaatioita ja puhuttu jopa ”lavastetusta itsemurhasta”.

Yle/Elävä arkisto
Pertti Ylermi Lindgren sen sijaan kaatoi naisia ja tyhjensi heidän pankkitilejään 60 ja 70-luvulla. Hän julkaisi muistelmansa, joiden mukaan 76 naista oli rakastunut häneen niin perinjuurin, että olivat menneet hänen kanssaan peräti kihloihin. Hänkin istui muutamaan otteeseen myös vankilassa petostensa vuoksi, mutta paransi (vissiin?) tapansa myöhemmin ja toimi mm. dementiahoitajana ruotsalaisessa dementiakodissa. Hänestä yritettiin leipoa myös iskelmälaulajaa. Menestys ei kuitenkaan päätä huimannut, häneltä kun puuttui tehtävässä niin tarpeellinen laulutaito.

Mieluisin ”rooli” Pertti Ylermille oli aatelisen esittäminen. Hän sai tai otti käyttöönsä lempinimen Kreivi. Hän oli ollut sotalapsena hoidossa eräässä aateliskartanossa ja oppinut siellä miten Kreivit käyttäytyvät ja puhuvat.

Amorin pojat – sumutusta tositarkoituksella. Ylen Elävän arkiston/Sirpa Jegorovin mukaan ”Samankaltaisia keinoja ovat käyttäneet monet muutkin Auervaaran jalanjäljillä kulkeneet huijarit. Yhteistä heille on ollut suunnitelmallinen naisten huijaaminen, jonka tavoitteena on ollut vain ja ainoastaan taloudellinen hyöty. Rakkautta ei saanut sekoittaa mukaan, totesi kreivinäkin 60-luvulla esiintynyt ja sittemmin parannuksen tehnyt Pertti Ylermi Lindgren. Monelle huijarille tyypillistä olikin tunnekylmyys uhriaan kohtaan, vaikka he toista naisille vannoivatkin. Ystävyyttä, rakkautta, elämänkumppanuutta ja jopa avioliittoa oli luvassa, kunhan ensin oli raha-asiat hoidettu. Tämän jälkeen miehistä ei näkynyt jälkeäkään.

Uhreille petos merkitsi suurta tuskaa ja suunnatonta häpeää. Joillekin se myös merkitsi kirjaimellisesti elämän loppua. Juuri häpeän pelko onkin saanut monet uhreista vaikenemaan ja salamaan surunsa. Kaikki eivät ole siihen kuitenkaan alistuneet vaan ovat tuoneet kohtalonsa julki.”

Uusin Auervaara on Salon seudulla Varsinais-Suomen alueella operoinut naimisissaoleva sankari, jolla oli samanaikaisesti useita suhteita meneillään. Hän sai huijattua naisilta muutamassa vuodessa  340000 euroa!!??

Mies oli löytänyt ainakin osan naisistaan netin kontaktipalstoilta. Mikäs sen helpompaa, halvempaa, sujuvampaa ja nykyaikaisempaa, kuin illanhämyssä vaimokullan peitellessä perheen tulevaisuudentoivoja yöpuulle, isukki haahuilee kontaktipalstoilla kokemuksia ja rahaa keräämässä. Ei tarvitse notkua baaritiskeillä, eikä keikkua tanssipaikoilla. Senkus vain laittaa nippukaupalla erilaisia ilmoituksia ja kas kummaa, aina tärppää.

Mikä meitä naisia oikein vaivaa? Mistä meitä mänttejä oikein tulee?? Onko joillekin meistä yksineläjistä yksinäisyyden kokemus niin sietämätöntä, että hinnalla millä hyvänsä halutaan se kumppani siihen rinnalle. Alistutaan vaatimuksiin ja painostukseen, rahan antamiseen, lainojen takaamiseen, asuntojen luovuttamiseen miehen nimelle jne.

Uutisessa kerrottu n. 40-vuotias mies vannoi uskollisuutta ja ikuista rakkautta, maalaili kauniita kuvia yhteisestä tulevaisuudesta ja perhe-elämästä. Naisten mukaan heillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin alistua miehen painostaessa rahan lainaamiseen. Miehen aviovaimo menetti lopulta kotinsa, yksi naisista möi perintömetsänsä, jäi rahoitta, ja kuin pisteeksi ii:n päälle, joutui maksamaan metsän myynnistä aiheutuneet verot.

Onhan se upeata kuulla, kun miekkonen vannoo ikuista rakkautta. Mitäs siitä, jos mies nyt vähän suolarahoja tahtoo?? Herrajjestas naiset. Ette voi olla tosissanne?

Hih.. minullekin oli taannoin tarjolla parikin nelikymppistä susihukkaa, jotka vannoivat virtuaalitassut virtuaaliraamatulla, että ovat uskollisia, eivät petä minua koskaan ja loppujen lopuksi toinen heistä lupasi huolehtia minusta ja varmaan lompakostanikin, kun vanhetessani tarvitsen hoitajaa.  Olisikohan hän kuitenkin halunnut myös keskivertokaksioni palveluksistansa? Ja herrajjestas sentään Harakanpesän ja Kettukallioni?

Mene tiedä. kokeilematta jäi, sillä minullakin on periaatteeni. En seurustele poikiani nuorempien kanssa… toistaiseksi!

Sohvanvaltaajan kuvasi AnnaY!
Juttelin sohvallani viivähtäneen komistuksen kanssa postauksen aiheesta. Kerroin perehtyneeni kuukkelin avulla ilmiöön ja arvelin, että Auervaarat ovat varsin hyviä ihmistuntijoita, joilla on pettämätön vainu löytää naismaailmasta oikeanlaiset höynäytettävät. Tähän mietteeseeni sohvanvaaltaaja totesi ykskantaan: Herkkäuskoisia naisia. Kaikki uppoo!!

Autsh? Perhana sentään! Niille ei riitä, että vievät sydämen, ne vievät talosta vielä viimeisen suklaapatukankin matkaevääkseen!

AnnaY
Lähdetietoa keräsin Ylen Elävästä arkistosta ja Wikipediasta.

16 kommenttia:

 1. Herrajestassentään... anna, sä ylität itsesi. Tätä luki kuin parastakin ammattilaisen kirjoitusta. Wauu.

  Tuosta aiheesta... en ole myöskään koskaan ymmärtänyt petettyjen naisten sielunelämää. Yleensähän ne naiset ovat jo "elämän paremmalla puolen" joten luulisi heillä olevan myös hieman järkeä ja itsesuojeluvaistoa. Mutta toisaalta, ehkä ne valat ja lirkuttelut ja hyvän karisman ja "varakkuuden" esilletuonti on saaneet naiset uskomaan kaiken. Itse en voisi koskaan langeta moiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ystävällisistä sanoistasi Orvokki.

   En ole miekään koskaan ymmärtänyt tuota ilmiötä. Itse olen onnistunut pitämään rahoistani sentäs kiinni.. hih.. vaikka en aina muusta olekaan osannut... siis pitää kiinni.

   No, eipä ole toki lentäjäkapteeneita ollut tarjolla, kartanoista nyt puhumattakaan. Luulen, että naiset jotka tällaiseen suhteeseen joutuvat tai menevät, ovat liian helposti ympäri puhuttavissa muutenkin.

   On hyvä olla terveellä tavalla epäluuloinen, liian ruusuiset unelmat kun tuppaavat olemaan piikeillä tanssimista!

   Poista
 2. Mahdottoman hyvä ja aiantuntemuksella
  kirjoitettu blogi.
  Minusta ei auervaaraksi kun ei ole näyttelijän
  lahjoja...
  Mutta eikös Pertti Ylermi Lindgeerin naisjutut
  olleet kuitenkin keksittyjä?
  Vai muistanko väärin?
  Fenris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fenris, sanot kauniisti.

   Saattoihan niissä "jutuissa" osa olla keksittyjäkin, varsin liukasmielinen ja -kielinenkin Pertti Ylermi kyllä taisi olla, ainakin tv-ohjelmissa esiintyessään.

   Poista
 3. Oijoi, miten ihanaa olisikaan jos tässä kylmässä maailmassa semmoinen "kartanossaan yksin asuva lentäjä" olisikin TOTTA! Niinhän näistä naisista useimmat ovat ensin uskoneet/uskotelleet itselleen. Toivottavasti kylmän totuuden selvittyä ovat osanneet kuitenkin lohduttautua runoilijan sanoin: "Vaan onhan kukittu kerta!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta Petriina, sanos muuta.

   Sanasi sopivat kyllä hyvin sellaisiinkin rakkaussuhteisiin, jotka päättyvät niks naks ilman saatesanoja. Suhteen päättyminen on aina omalla tavallaan pieni tai isompi kuolema. Olisi hyvä osata lohduttautua noin. Kiitos ajatuksestasi, pidän mielessä.

   Poista
 4. Mika Waltarin näytelmä "Gabriel, tule takaisin!" pohjautuu Auervaaran tarinaan. Gabriel oli kapteeni ja johtaja.

  Pedro on ylimatruusi ja sähkömies, noilla titteleillä ei juurikaan tyttöjä tainnutella. Tarvitaan harmia vai mitä se on, harmaata tukkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä Pedroseni. Muistan elokuvan. Mikset ole harmaatukkainen ja ylisähkömies? Niillä avuilla voisit menestyä hyvin tyttöjä tainnuttelemassa eritoten sujuvan sanankäyttösi ansiosta. Mie olen niin mielistynyt kaikenlaisiin harmaisiin tekniikkaihmeisiin.. hih...

   Poista
 5. Kyllähän Auervaara ja Ylermi Lindgren olivat tavallaan legendoja ja varmasti kummankin "uraan" liittyy myös näitä urbaaneja legendoja eli tarinoita, joiden todenperä voi olla hakusessa. Erityisesti Kreivi Lindgren varmaan näitä jutteli tarkoitushakuisesti, koska - kuten Anna yllä kirjoitti - yritti ansaita myös rehellisin konstein eli laulamalla ja esiintymällä juhannus- ja muilla kesäjuhlilla.

  Lindgrenin huijaukset olivat rikollista toimintaa, mutta sillä maineella ratsastaminen juhlapaikalta toiselle ei enää sitä ollut. Minä vaan ihmettelen niitä, jotka tungeksivat ainakin yhtenä suvena katsomaan tätä hurmuri-huijaria, joka ei edes laulaa osannut. Voisi jopa sanoa, ettei se ole hullu joka yrittää, vaan ne jotka vielä lankesivat tätä äijäpoloa juhannusjuhlille katsomaan. Ja kuka ties vaikka itseään tyrkyttämään?

  Mutta Anna keskittyy tässä näihin mieshuijareihin. Onhan niitä naisiakin ollut miesten (raha)pusseilla lupauksineen. Muutaman kerran vuodessa aina saamme lukea miten joku yleensä vanhempi mies on ihastunut nuorempaan kotiinsa tulleeseen hoitajattareen, joka on sittemmin saanut itselleen miesparan asunnon ja testamenti mukana kaiken muunkin.

  Yksinäiseen naiseen tai mieheen on helppo iskeä kiinni. Ensin kauniisti ja sitten rumasti kaikki vieden. Pakko sanoa, että myös uskonasioissa on monilta juijattu omaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan näissä vanhoissa Auervaara-tarinoissa on hieman legendaa mukana. Eritoten Pertti Ylermi oli aika taitava tarinaansa julkisuudessa koristelemaan. Olihan se aika outoa, että häntä riensivät kilvan katsomaan niin suuret kansanjoukot. Vähän sama juttu noiden juhannusjuhlien kanssa kuin se, että jenkeistä tuotettiin erilaisia TV-tähtösiä, joita sitten lennätettiin Juhannuksena helikoptereilla pitkin juhlivaa Suomea ja kansaa tulvi Amerikan Ihmeitä katsomaan.

   Syynä siihen että keskityn mieshuijareihin on, että heistä on tullut aikojen saatossa legendoja ja heistä löytyy paljon tietoa. Naisista ei niinkään, auervaaramielessä. Naiset tuntuvat kunnostautuneen enemmän noissa murhahommeleissa ja uskontopiireissä esiin tulleissa sairaissa hurmoksissa.

   Uutisia miesten rahoja vaanineista ja vaatineista naisista löytyy jo 50-luvulta - ainakin, mutta en ole onnistunut löytämään miespuolisiin auervaaroihin rinnastettavia legendoja.

   Toisaalta taas kautta maailmanhistorian on ollut naisia, jotka ovat eläneet miesten kustannuksella. heitä vain on kutsuttu milloin huoriksi, milloin ilotytöiksi, milloin seuralaisiksi.

   Ihmettelin eräälle miespuoliselle ystävälleni joku vuosi sitten niitä suomalaisia varakkaita vanhempia miehiä joilla oli nuori vaimo joko suomesta tai vaikkapa Thaimaasta. Hän vastasi: "Miehet rakastavat oikeasti naisiaan ja naiset taas rakastavat miestensä lompakoita ja molemmat tulevat jos nyt eivät täysin onnellisiksi niin ainakin tyytyväiseksi!"

   Niin... ja miksi vain miehistä kirjoitan? No kun te olette niin ihania ja mielenkiintoisia!! Hih..

   Poista
 6. Petronella lienee kuuluisin naisauervaara näillä leveysasteilla, ja kuinka ollakkaan Lemmenjoella kullanhuuhtojakultien kul... öö jalometalleista kiinnostuneena. Harva ulkomaalaisnainen on jättänyt nimensä Suomen kartastoon, mutta hollantilaissyntyinen Petronella on. Naiskauneuden ihailijana Pedrokin saanut valloittaa nämä kauniit kukkulat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pedro hyvä. Olen lukenut tosi paljon Petronellasta, enkä lukemani perusteella pidä häntä oikeastaan naispuolisena auervaarana.

   http://www.shakeril.com/juttusitiedostot/Petronella.pdf

   Mm. tästä linkistä löytyy tiivistettynä hänen tarinaansa. Hän taisi olla enemmänkin huijari ja omanlaisensa seikkailijatar. Hän tosin jätti jälkeensä varsin mukavasti velkoja, kun tuli maasta karkoitetuksi. Kullankaivajat maksoivat myöhemmin kimpassa hänen hotellilaskunsa ym. Hän taisi olla sellainen maskotti, josta kaikki miehet haaveilivat. En toki puolusta häntäkään, enkä tiedä mitä hän oikeasti oli.

   Petronellasta on kirjoitettu pari kirjaakin. Vinkki niihin löytyy Wikipediasta. Helismaa on tehnyt hänestä laulun, joku toinen elokuvan ja kolmas näytelmiä.

   Petronellan kukkulat... hih. Kiitos ajatuksestasi Pedro

   Poista
 7. Minä kirjoittelin erään treffipalstan Auervaara-nimimerkin kanssa kolmen vuoden välein. Hänellä oli maailman hauskin profiiliteksti, katosi bittiavaruuteen viemättä mitään muuta mukanaan kuin nauramatta jääneet naurut ja kaipauden tunteen...

  Hienosti olet poiminut tietoja YLEn elämänarkistosta ja kirjoittanut mielenkiintoisen blogin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milena. Hauskaa, että miehellä oli hurttia huumoria käyttää näinkin suuresti epäilyksiä herättävää nimimerkkiä!

   Poista
 8. Annalle miehinen tulkinta "Auervaaralta" - ??

  http://www.youtube.com/watch?v=9SQSbpVUtP8

  VastaaPoista