Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Tavoistani poiketen

piipahdin tiistai-iltana viihteellä! Voi herrajjestas sentään, olihan menoa ja meininkiä! Arviolta kolmisenkymmentä henkeä oli asettautunut paremman elämän toivossa  Hotelli Levitunturin tanssiravintolaan. Naisia oli reilu enemmistö, varmasti yli puolet. Orkesteri oli Trio Tropicana ja illan teemana Naisten Valta, eli naistentanssit!

Vanha Hullu Poro
Musiikki oli kyllä ihan kelvollista tanssittavaksi, mutta kun minusta ei kerta kaikkiaan ole osallistumaan ”naisten hakuun”. Pelkäsin jääväni jalkoihin, niin vauhdikasta oli naisten rynnäkkö salin harvoja miehiä kohti. Join vissyä ja seurailin maailman menoa. Naiset juoksivat kilpaa.

Ja minä ajattelin, että miksi?

Kun olin istunut sitkeästi yksin tunnin verran, baaritiskiltä asteli pöytääni kohti herrahenkilö!
- Laitettaiskos me jatkossa eläkkeet yhteiselle tilille, oli hänen avausrepliikkinsä.
Katsoin miestä hölmistyneenä, hän näytti huomattavasti minua nuoremmalta. Mies istahti tuoliin vastapäätä, laittoi olutlasinsa pöydälle ja asetteli vatsansa paikoilleen. Sitä oli. - Mikset ole hakenut ketään tanssimaan?

En ennättänyt vastata kun mies jatkoi: - Eipä silti, samat äijät täällä istuu tähän vuojenaikaan illasta toiseen. Tuo pitkä partamies on kylän rikkain poikamies. Sillä on muutama vuokramökki tuossa parin kilometrin päässä. Yhessä se assuu itte. Parraimmassa. On muuten pirun nuuka. Entinen rekkakuski, puutavara-ajoa. Sillon kun sitä vielä oli. Kun täällä oli se kovin rakennuspuumi 90-luvulla, Ristolla oli niissä hommissa kolme rekkaa ajossa. Kuskasi rakennustarvikkeita. Mieki olin sillä kuskina. Mistäpäin olet? Mie olen Pena.
- Etelästä!
- Etelästä? Oletko ujo vai ylpeä?
- En tiedä, ujo kai, aluksi. Yritän olla kohtelias, sillä minua kiinnostaa milloin mies pääsee itse ”asiaan”. Siihen yhteiseen eläketiliin.
- Tanssitko, hän kysäisee.
- Sellaisia hitaampia mieluummin, vastaan ja toivon, että hänen tanssi-intonsa menee ohi.
- Mie en tanssi, Pena yllättäen tokaisee.
- Miksi sitten olet tällä?
- Naisia kattelemassa. Etelän tyttöjä, mies naurahtaa. - Ovat niin sen perhän, että.
- Niin minkä, kysyn, vaikka taidan jo arvata vastauksen.

Pena ei kuitenkaan vastaa kysymykseeni, vaan alkaa taas kehua Riston ominaisuuksia. Näen, että ”Risto” katselee pöytäämme päin ja hymyilee suu korvissa.
- Risto on kova poika. Se jaksaa vielä vaikka mitä vaikka on jo 65-vuotias. Kova poika ja kovasti naisten mieleen.
Minuun iskee piru. Alan kysellä Ristosta lisää. Kysyn josko mies jaksaisi kulkea tunturissa, kävellä rinteitä ylös ja alas. Lähtisi Pallas-Hetta vaellukselle tai kalareissulle Jäämerelle. Pena nyökkää Riston suuntaan ja hymyilee.
- Se on kova poika, Risto, se kyllä jaksaa vaikka mitä, Pena vielä vakuuttaa ja lähtee hakemaan toista tai kukaties viidettä olutta ja jää sille tielleen. Ans kattoo, miten homma jatkuu, mietin samalla kun näen Riston nousevan ja lähtevän toinen polvi jäykkänä pöytääni kohti.

Tunturin syrjä sunnuntaina.
- Laitettaskos me jatkossa eläkkeet yhteiselle tilille, hän aloittaa ja istuu lupaa kysymättä ähkäisten pöytääni ja asettelee jäykän jalkansa pöydän alle. - Mikset ole hakenut ketään tanssimaan? Perhana, kun tuo polvi on kipeä, meni rekkahommissa kuusi vuotta sitten ja on siitä saakka tehnyt kävelemisestä hankalaa. Otatko kahvit, mie en juo viinaa enkä syö pullaa. Pittää ottaa se makea muulla tavoin, Risto sanoo, katsoo kiinteästi rintojani ja vilkuttaa silmää.

- Tuota.. mun taksi tulee juur, sanoin, katsoin kelloani ja nousin lähteäkseni. 
- Hyvää yötä.
- Etkös sinä..? Penan perkele, kuului takaani, kun suunnistin eteiseen.

Kävelin Palkisiin. Kolme kilometriä. Yöllä, yhdentoista maissa. Ja nauroin ainakin puolet matkasta. Itselleni -ja kaikille muillekin.

Teksti ja kuvat AnnaY.
Kameran olin iltareissulla jättänyt kotiin. 

10 kommenttia:

 1. Huomenta Anna! Minäkin nauroin ja nauran vieläkin :) Enkä ossaa tähän hättään muuta sanoa, kuin että:Voi hyvät hyssykät....!!!!!
  Bussikuskit,rekkamiehet,poromiehet,kaikki Lapin miehet....Ei kai ne nyt OIKEESTI voi olla noin onnettomia? Ja miten onnettomia pitää sitten olla niiden naisten,jotka Lappiin asti noita lähtee hakemaan,huh,huh..En yhtään ihmettele,että viihdyt paremmin siellä mökissä ja tunturipoluilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskysisko, kiitos! Olihan se valtavan hauskaa ja toisaalta surullistakin. Se ihmisen ikävä toiseen on niin suuri meillä yksineläjillä, että melkein kaikki keinot ovat luvallisia.

   Olen kuullut myös, että monet naiset etsivät nykypäivänä vaihtelua liittoihinsa, miesten tapaan, kuka milläkin tavalla ja mistäkin syystä. Ajattelen, että me ihmisrievut, eikä tarkoitukseni ole nauraa kenellekään, sillä kaikki me ollaan onnea etsimässä. Tämä oli vain niin herkullinen tapahtuma jätettäväksi aikakirjoihin, että oli pakko kirjoittaa!

   Ja uskon siihenkin, että kunnon miehiä on myös Lapissa. Esm mun taksikuskini on aivan ihana, valitettavasti vain esikoiseni ikäinen. Vai pitäisikö alkaa "puumaksi"?

   Ei sentään, niinkuin sanot, viihdyn paljon paremmin mökissä ja tunturissa, vaikka aion kyllä jatkossakin piipahtaa viihteellä tarkistamassa missä mennään.

   Poista
 2. Jestas...ihan näin mielessäni lyhytfilminä tuon tapauksen kaikkineen...asetteli vatsansa.....Oijoijoi :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anjuusa. Hienosti nähty! Yritän kirjoittaa niin, että tarinan voi sekä nähdä että kuulla. Mukava saada palautetta siitä, että on onnistunut pyrkimyksessään, vaikka Pena ja Risto eivät onnistuneetkaan. :)

   Poista
 3. Kivasti kerrot. Hauska juttu. Oli mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisu. Mukava saada palautetta hyvältä kirjoittajalta.

   Poista
 4. Palkinen tuntuu olevan pullollaan elämän vonkamiehiä, tuonnekohan itekin koppeudun talvehtimaan, kun siirryn Kelan palkkalistoille. Lapissa yöt on talvella pitkiä.

  Hyvä ystäväni (sattumoisin rekkamies hänkin) pykäs pirtin sinne jonnekin Levin kupeeseen jokunen vuosi sitten, jätti entisen em.. elämän Pohojammaalle. Tietääkseni ei ainakaan vielä klenkkaa eikä vatsaakaan tarvitse asetella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkisessa on elämän vonkamiehiä reippaanlaisesti, mutta pirskatti kun sattu väärä rekkamies kohdalle! Täytynee jatkaa harjoituksia sen oikean kuskin etsimiseksi. Huomenna kiiruhdan taas kylille. Ellei tuule liikaa.

   Poista
 5. Hauskasti ja elävästi kirjoitettu tarina eräästä yöelämän tilanteesta. Oli muuten aika tyhmä avauspuhe kavereilta, eikä edes omaperäinen, kun molemmat käytti samaa.. :) Eikä ne kaikki "vonkaajat" ole Lapinmiehiä, sinnehän menee etelästä(kin) miehet suuren seikkailun toivossa (ja naiset). Isot ihmiset on kertoneet :). Nin että odota vaan sitä suurta "tapahtumaa" joka kohdallesi saattaa osua ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos orvokki. Sepä saatto vain olla niinki, että serkut olivat menhet kimphan ja Pena oli pistetty ensin vähän tunnustelemhan maastoa ja pehmittämhän valittua "neitokaista" ja esikehumhan tietenki Ristoa ..hih.. tiedä häntä.

   So´on sama täällä Lapissa kunon siellä etelässäki, että ei net miehet tule ovelle kolkuttelemhan, itte ne täytyy ettiä - jos sattuu olemhan semmonen tarvis.

   Poista