Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

torstai 8. lokakuuta 2015

Jumalten keinussa

Miten se onkin niin vaikeata?

Valita kansikuvaa ja taittomallia, päättää kirjan hintaa sellaiseksi, että saisi edes omansa pois. Miettiä ostaako sitä kukaan ja jos ostaa, tykkääkö tarinoistani? Miettiä sitäkin, että kuvitteleeko joku ystävistä ja läheisistä löytävänsä teksteistäni itsensä, vaikka niin ei ole. Kaikki kuusi tarinaa ovat silkkaa mielikuvitusta, joissakin vain on tuttuja paikkoja, joissa olen käynyt milloin kenenkin kanssa, ja vaikka tarinat ovat minä-muodossa, en kirjoita myöskään itsestäni.

Huoh… ei ole helppoa tulla kirjailijaksi.

Mistä helskutista ne tarinat sitten syntyvät, jos eivät siitä, mitä kirjoittaja on elämässään kokenut? En tiedä. Kukapa sen tietää, ja jos tietäisi, niin uskoisiko kaiken kirjoissa kerrotun todeksi, vaikka maailman kärsivällisin ystävätär onkin sanonut joitakin juttujani luettuaan: "Tämän on pakko olla totta, kenenkään mielikuvitus ei riitä näin hurjien asioiden keksimiseen!”

Mikä lie sitten kirjoittamiseni tarkoitus? En tiedä sitäkään! Ajattelen niin, että kirjojen tarkoitus on tulla luetuiksi. ”Ei niin pientä pahaa” – kokoelmankin tarkoitus on vain tulla luetuksi, ymmärtää sitä ei tarvitse, en aina ymmärrä itsekään mistä on kysymys. Niin kuin en sitäkään, mikä ajaa kirjoittamaan. Mikä on aina ajanut? Jo lapsesta.

Ensimmäinen "omistamani" kirja oli Pirkko Karpin ”Kaksi tyhmää hiirtä”. Siinä oli pieniä tarinoita, mm Ojamyyrän toive, Onnellisten maa, Sipi-peltohiiri, Tattitonttu ja Marjatonttu. Kirja kulki kanssani vuosikymmeniä ja lienee nyt kuopuksen navetanvintillä lastenkirjojen laatikossa. Toivottavasti on tallessa, sillä se kirja on kirjoitushaaveitteni alku, enkä muista koskaan missään kertoneeni, miten sen sain.

On niin noloa sanoa, että varastin kirjan koulun kirjastosta kahdeksanvuotiaana. Tai en varsinaisesti ”varastanut” se vain jäi palauttamatta (ja ihan tarkoituksella) Ämmänsaaren kansakouluun, kun muutimme Taivalkoskelle. Äiti kyseli huolissaan, miksi kirja on minulla. Sanoin, että opettaja antoi luvan ottaa. Hävetti vuosikausia.

Vieläkin hävettää ja olenkin jo monta vuotta yrittänyt korvata näpistykseni kirjastolaitokselle lahjoittamalla pikkukotikaupungin kirjastoon jo liki 40 kirjaa, pokkareita ja kovakantisia. Kasseihin kertyy parasta aikaa kirjoja Kilpisjärvelle, jossa koulun palon myötä tuhoutui myös kirjasto kirjoineen.

Huoh… sekin syntitaakka on kannettavana. Ei ihme, että väleen itkettää. Ilosta ja surusta, siitä että äiti ei tule tekstejäni koskaan lukemaan. Sen enempää kuin isäkään, joka kannusti minua lapsena kirjoittamaan ja oli selvästi hyvillään, kun pärjäsin ainekirjoittajana koulujen välisissä kulttuurikilpailuissa. Niitä järjestettiin 60-luvulla vuosittain, niin kuin raittiuskilpakirjoituksiakin.

Teksti ja kuvat: AnnaY

Kuvattu 2015 jääkappelissa: www.luvattumaa.fi 

Ps. Isäni on julkaissut 90-luvulla kaksi kirjaa: ”Kotirintama katsoo huomiseen” ja ”Kotirintaman pitkä kesä”.  (Kirjapaja)

5 kommenttia:

 1. Nyt vaan ständi pystyyn kirjamessuille ja nimmareita jakamaan, siitä se lähtee!

  Mun eka iso kirja oli H C Andersenin satukirja jouluna -63, on vielä tallella kirjahyllyssä. Siinä on eka sivuilla lyijykynämerkit, mihinkä saakka oli sitä kulloinkin tavannut.

  Toivoo Pedro Pamilosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Pedro ystäväni, kirja on taittovaiheessa, eikä tule painosta kirjamessuille, muuten kyllä menisin, sillä arpajaisissa voittaamaani peruspakettiin kuuluisi myös mahdollisuus esiintyä "painofirman" ständillä ihan ilmatteeksi! Harmittaa, että viivyttelin ja odotin ei kiitos vastauksia kustantajilta. Uskon että "Hiireni" on tallessa, elleivät hiiret ole sitä syöneet. :)

   Poista
 2. Onneksi olkoon Anna:) Kirjailijaksi on pitkä matka, mutta tämä voisi olla alku...kerrottavaahan on meillä kaikille. On hirvittävää mikä määrä loistavia kuvia, musiikkia ja juttuja mitä tulee aivan tuutin täydeltä. Toivotan hyvät markkinat ja raot, minua kiinnostaa aina kirjakirja enemmän kuin E-kirja. Tosin yhden semmosenkin ostan näinä päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos toivotuksesta markkinoille.
   Noikin asian voi toki ajatella, mutta uskon sentään olevani pikkasen alkua pidemmällä. :) Tottakai jokaisella meistä on kerrottavaa, ihan jokaisella ei vain ole riittävää osaamista tarinoiden paperille saattamiseksi. Paljon on julkaistu hyvää ja kaunista, mutta on julkaistu paljon myös huonoja kirjoja. Toki toivon että mun ei ole yksi niistä, eikä huku siihen manitsemaasi täyteen tuuttiin. No, toivoa sopii, ans kattoo miten Ämmin käy. :)

   Poista
 3. Odotan kirjaasi mielenkiinnolla!

  VastaaPoista