Tarinoiden elämä

Tervetuloa sanojeni pariin. Kiitos että luet blogiani ja annat tarinoilleni vahvemmat siivet! Tekstieni lainaaminen on kielletty, samoin kuin kuvieni käyttäminen.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Miten se taas - näille urille?Hurraa elämälle! ajattelin vielä eilen. Vaikka satoi. Edessäni oli taas uusi ja aivan ennen kokematon viikko! Jostain kumman syystä teki mieli silittää pöydille puhtaat liinat ja vaihtaa matot lattioille, vaikka minulla ei edes ole vaihtomattoja. Mutta....

"Tämä päivä oli kadota kokonaan.
Iloinnut en mistään, surrut mitään,
en mitään ollut noussut kiroamaan.
Polun varrella saniaisen näin kuolevan
- näin, enkä nähnyt.
Kahahti lehti - ikuisuutta en kuullut."
jne...(Juha Mannerkorpi)

Tänään on ollut tällainen päivä! Joskus näitä on. Tyhjänoloisia päiviä, joita täyttää näennäispuuhastelu. On nyppimistä ja napsimista. Pussinpohjien tutkimista; mitä sitä söis vai söiskö mitään? Epävarmuutta, väsymystä, ihmisen ikävää. Ihmisen ikävää?

Kuva: Tom Kalima
Onneksi painajaisunet kahdesta vasemmasta kädestä ja irronneesta jalasta ovat loppuneet. Näin kahtena yönä saman unen. Minulla oli kaksi vasenta kättä. Toinen käsi oli hullunkurisesti takaperin, mutta minua ei naurattanut yhtään. Unessa oli uhkaava ilmapiiri. Olin ahtaassa matalassa huoneessa ja oudot eläimet pyrkivät sisään. Ne raapivat ovea ja minä huusin, että eivätkö ne ymmärrä, että en voi avata, kun olen oikeakätinen.

Toisessa unessa, jonka senkin katselin varmuuden vuoksi kahteen kertaan, oikea jalkani mätäni ja irtosi. Kun kinkkasin unessa lääkärin luo, valkotakkinen hymähti jalalleni ja sanoi, että mädät oksat on aina karsittava pois.

Nyt ajan taas unissani autoa, vaikka minulla ei ole ajokorttia. Sekin on uni, joka toistuu jaksoittain. Joskus painajaisena ja pelkona kiinnijäämisestä, joskus salaisena ylpeytenä siitä että olen sen oppinut itse.

Unet ovat ihania ja kamalia. Painajaiset ravistelevat pahan kerran. Kun näkee unta, jossa näkee itsellään kaksi vasenta kättä, ei selitystä tarvitse etsiä unenselittäjiltä. Niin selvä on unen viesti. Vaikka tarkistin käteni heti herättyäni ja näin kaiken olevan ennallaan, tiesin oitis mitä alitajuntani tahtoi kertoa. Pikaisen tarkistuksen tein myös kun näin unta, että jalkani irtosi.

Ihmisen alitajunta on viisas. Se kertoo unen keinoin vaarakohdista, mutta jättää ihmisen itsensä varaan sen, miten varoituksen suhteen tulee toimia. Jos sitä vaan lepää laakereillaan ja antaa asian olla, uni toistuu tarpeeksi monta kertaa.

Kun lupasin itselleni hoitaa niin vasempaan käteen kuin oikeaan jalkaankin liittyvät asiat kuntoon, unet lakkasivat. Enää mun on mietittävä millä tavalla. Siinä taas auttaa se autolla ajaminen. Senkin minä osaan ilman autokoulua. Alitajuntani on sitä mieltä että osaan itse ratkaista ongelmani. Niin kuin osaavat kaikki, jos vain jaksavat ja haluavat sen tehdä.  Toki asioissa auttaa, jos niistä on mahdollista keskustella joko ammattilaisten tai empatiakykyä omaavan ystävän kanssa, mutta itse on aikuisen ihmisen asiansa lopulta ratkaistava, vaikka neuvojia joskus on yli oman tarpeen. 

On helppo neuvoa, mutta neuvojat eivät aina tule ajatelleeksi, että he ottavat silloin vastuuta toisen elämästä ja päätöksistä. Voi toki sanoa, että tuo pusero ei sovi sinulle alkuunkaan, mutta menepä sanomaan, että jätä se ihminen tai pidä tuo. Tai vaihda työpaikkaa ja/tai ammattia.
Huoh..? Miten se taas -näille urille….?

Teksti ja ylempi kuva AnnaY
Variskuvan alla olevasta linkistä pääse tutustumaan Tom Kaliman kirjalliseen tuotantoon.

9 kommenttia:

 1. Kiitoksia Anna, olen niin paljosta tässä kanssasi samaa mieltä. Kurjana ja sairaana vääntäydyin sivullesi ja täällähän odottikin kiva ja sydämellinen yllätys:) Tarkoitan taustakuvaasi.

  Ja kun unista puhutaan, niin minulla räjähti viime yönä koko omakotitalon seinä, kun lapsenlapset olivat panneet väärään uuniin tulen, mitähän tuokin nyt sitten tarkoittaa...painajaisia sairastellessa aina näkee kun torkkuu paljon.

  Näin aina unta autolla ajamisesta, ennen kuin menin autokouluun nyt vanhoilla päivilläni, mutta ei minusta ajuria silti tullut, sillä jännitin kaupunkiajoa niin kovasti, korkeintaan sorateillä pöllyytän vanhasta muistista ja kyllä tarvisin auton, mutta yritän järjestää asiani niin että pärjään ilmankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä mustissisko. Sydämiä pitää laittaa aina välillä, ettei ihan kokonaan sydämistyisi! Särkyneitä ja kestävämpiä. Toivottavasti vointisi on jo parempi.

   Painajaiset tulevat kausittain ja ainakin minulla, niillä on varsin selkeä viesti mukanaan. On tarkistettava suunta mihin on menossa, tai levättävä hetki ja jatkaa sitten vasta juoksua.

   Olen pärjännyt ilman omaa autoa koko ikäni. Autokouluun en enää vanhoilla päivilläni viitsi - eikä ole tarvettakaan. Mopoinnostuskin meni ohi, kun tuli Lappi mökin tilalle.

   Valintoja valintoja. Sitähän se elämä...

   Poista
 2. On se niin "väärin", että toiset näkee toistuvia unia, tai jopa painajaisia. Itsellä on vuosia painajaisista, en muistakaan milloin ja mitä. Ja toistuvistakin on aikaa. Muistan ne dejafuut, kun olin unessa jossain paikassa. Mutta hauskimmat unet on ne joista kun herää, ei tiedä onko ne totta vai ei, ja jotka seuraa varjon lailla koko päivän. Tai ne kun joku puolituttu tulee elävänä uneen. Esim joskus on joku tanssituttu jotenkin varastanut pääroolin unessani, ja kun seuraavan kerran olen nähnyt hänet lavalla, niin sitä katsoo kaveria vähän erilailla.. heh. Eikä näistä ole ollut mikään edes ennusuniksi tai antamaan mitään viestejä.. Tai sitten en osaa tai välitä tulkita. Mutta moneen herran aikaan en muista mitään unistani, sääli.
  Kivasti kerroit omista unista ja niiden viesteistä ja tulkinnoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos orvokki. Olen aina "katsellut" unia. Se on vähän sukuvika. Mummuvainaa sanoi aina kun jotakin vähemmän mukavaa tapahtui, että "no tätä se mun uneni tiesi!" Hän opetti minulle "unien lukemista". Siksi varmaan olen niistä aina ollut kiinnostunut.
   Aikuisella iällä kiinnostusta ovat lisänneet erilaiset koulutukset ja kirjat. Tällä en tarkoita niitä, joissa kerrotaan mitä mikin uni tarkoittaa.
   Sisäinen minä, alitajunta, on hyvin viisas. Sitä on hyvä oppia kuuntelemaan ja ihmiset tekevätkin sitä miettiessään ratkaisuja asioihin. Tieto siitä, miten on hyvä toimia, on jo ihmisessä itsessään. Kun vain kuuntelee.
   Katselin täs äskettäin valtavan mielenkiintoisen Prisma-dokumentin, jossa kerrottiin tutkijoiden tutkivan lapsia siinä mielessä, että synnymmekö hyvinä ja oikeamielisina ja teemmekö moraalisia valintoja jo muutaman kuukauden ikäisenä. Kiehtovaa.
   Lapset tekivät selkeästi valintoja hyvän ja huonon käyttäytymisen välillä. Erityisesti mieleen jäi lasten vaistomainen auttamisen halu ja se, että he auttoivat, vaikka heitä ei kiitetty siitä. Tutkijat sanoivatkin, että lapsen auttamisen halu on vilpitöntä ja hän oppii odottamaan vastiketta tekemästään vasta kun hänet siihen opetetaan.

   Poista
 3. Oletko koskaan tutustunut tarotkortteihin? Niistä voisi olla apua ongelmien analysointiin ja ratkaisuun ilman että joku ulkopuolinen päättää toisen ihmisen kohtalosta.Vaikka osaatkin sinä muutenkin tulkita unejasi.

  Sydänlämmin halaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarot-kortit ovat hyvinkin tuttuja. Olen käyttänyt niitä aikaisemmin apuna asioiden pohdiskelussa. Annoin kortit lainaksi jokunen vuosi sitten, eivätkä ne koskaan palautuneet takaisin. Ajattelen niin, että niiden aika on mennyt. Minulla on toisenlaisetkin kortit, mutta yritän nykyisin selvittää ajatuksiani ilman apukeinoja. Kiitos, ja kiitos halista.

   Poista
 4. Huh mitä unia ! Minä näen paljon kummallisia unia, niilläei ole ollut mitään merkitystä, en ainakaan ole huomannut. Ehkäpä joku osaisi ne tulkita, mutta ei ainakaan unikirjat ,ne vain näkee kaikessa seksin puutetta, oli sitten uni millainen tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hauskaa. Anja Angelin toimittamassa unikirjassa kaikki unet tosiaankin viittaavat seksiin ja sen puutteeseen, vaikka sitten uneksisi potkukelkasta.

   Unia on opeteltava lukemaan, että ne avautuisivat. Ja ne pitää muistaa. Mutta vaikka ei muistaisi, unilla on parantava tehtävä, joka selviää yleensä siinä vaiheessa kun tietää vastauksen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen.

   Poista